Yorum - Analiz Haber / Kemal SONER

Adana Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı ve MHP Genel Başkan Başdanışmanı Hüseyin Sözlü, seçim çalışmalarına devam ediyor.

Sözlü geçtiğimiz gün CHP'nin Adana'da potansiyel oy kalesi olarak bilinen bölgelerden Havutlu Mahallesi'ndeydi. Havutlu Mahalle Muhtarı Yüksel Yükselenalev'in ve bölgedeki muhtarların konuğu olan Sözlü ziyaretine ilişkin açıklamasında,  "Partimiz ve Cumhur İttifakı'nın Türkiye meselelerine bakış açısını ve 2023 Cumhurbaşkanlığı seçiminin ülkemiz için önemine vurgu yaptık." dedi.

mhp-3.jpg

2014 yılında Ceyhan Belediye Başkanı görevini sürdürürken, yerel seçimlere 2 yıl kala "aday adayıyım" açıklaması sonrasında 2 yıl boyunca sahada çalışmalarının neticesini, Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasını alarak kazanmıştı. Ancak o günün şartlarında MHP muhalefet partisi konumundaydı. Sözlü'nün AK Parti karşısında Atatürkçü ve muhalif söylemleri CHP'lilerin de takdirini kazanmıştı.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde oluşan ittifaklar neticesinde Cumhur İttifakı'nın adayı olarak seçimlere giren Sözlü, parti disiplini gereği önceki seçim çalışmalarında kullandığı sert muhalif söylem yerine, "beka" vurgusu üzerinden çalışmalarını yürütmüş, tabiri yerindeyse ne İsa'ya ne de Musa'ya yaranamamıştı. 31 Mart 2019 seçim gecesi Millet İttifakı adayı Zeydan Karalar karşısında 523 bin oy almasına rağmen aradaki 132 bin oy farkla Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışını Zeydan Karalar kazanmıştı.

bbnjm.jpg

Sözlü, 2014-2019 yılları arasında çalışmalarıyla Adanalıyı mutlu etmesine rağmen seçimi kaybetti mi bilinmez ancak Adana Büyükşehir Belediyesi personellerini mutlu edemediği biliniyor. Personelin 4 ay maaş alamaması, bayram öncesi yatmayan maaşlar, yine bayramlarda "ikramiye" gibi lanse edilip maaştan kesilen avanslar personelin Zeydan Karalar'dan yana tercihini kullandığını göstermişti. Sözlü sadece 15 bin personel ve toplamda 4 kişilik çekirdek ailesinin oyunu alsaydı, 60 bin oy Karalar'ın hanesine gitmeyip Sözlü'nün hanesinde kalacak, aradaki 132 bin fark 12 bine düşecek ve 31 Mart 2019 seçim gecesi kıran kırana bir yarışa tanıklık edecektik. (Her personelin 5 oyu olduğu düşünüldüğünde, kaybolan 150 bin oy ile Sözlü seçimi kazanacaktı.) 

mhp2-001.jpg

Seçimlerin olağan şekilde 2023 yılında yapılacağı üzerine hesap yapıldığında Sözlü'nün; 2014 seçimlerindeki gibi yine sahaya 2 yıl erken indiğini ve "erken kalkan yol alır" hesabı yaptığı anlaşılmakta.

Ancak 2021 seçimlerinde Cumhur İttifakı'nın adayı olarak Sözlü'nün isminin açıklanması sonrasında Adana özelinde AK Parti içerisindeki çatlak sesler ayyuka çıkmış, Devlet Bahçeli'nin kararlı tutumu sonrasında Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da Adana mitinginde Adana'ya gelerek Sözlü'nün elini havaya kaldırıp Cumhur İttifakı Adayı Hüseyin Sözlü'ye oy istemişti.

sozlu-bahceli-700x420.jpg

2019 seçimlerinde kurulan "tanzim satış noktaları" ile alarm zilleri çalmaya başlayan ekonomik zorlukları öngören seçmen, Adana dahil birçok önemli büyükşehirde Millet İttifakı adaylarını başkanlık görevine getirmişti. Bugün her gün gelen yeni zam haberleri vatandaşın siyasi tercihlerini de değiştirmeye gidebileceğini yine gösteriyor. Araştırma şirketlerinin yaptığı çalışmalar da bu görüşü destekliyor.

Bugün MHP Genel Başkan Başdanışmanı Hüseyin Sözlü "aday adayıyım" dememesine rağmen, mevcut unvanıyla sahada çalışmalarını sürdürüyor. 2021 yılında yeniden aday olur mu, MHP lideri Devlet Bahçeli bu kez Cumhur İttifakı paydaşı AK Parti'nin aday çıkarmasının yolunu açar mı? Kulislerde adı Cumhur İttifakı Adana Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak geçen AK Parti’de Jülide Sarıeroğlu, Fatih Mehmet Kocaispir, Mehmet Ay, MHP’de Bilal Uludağ ve daha birçok önemli ismin olduğunu da aktarmak gerek.

86841-814x458.jpg

Dikkat çekmeyen ancak bir diğer önemli gelişme de 18 Mart 2021 tarihinde yaşanmış, son MHP  Olağan Kurultayı'nda Bahçeli'nin Başdanışmanı Hüseyin Sözlü, MYK'ya girememişti.

Özetle; tüm bu ihtimallerin siyasi okumasını yapan Sözlü, yeniden erkenden sahaya indi ve işini şansa bırakmak istemediğini çalışmalarıyla gösterme gayretinde olduğunu hissettiriyor. 

Seçim kulvarına girildiğinde Adanalının vereceği mesaj, Cumhur İttifakı'nın adayını belirlemesinde en büyük etken olacaktır. Tabi bir diğer soru da, yeniden yaşanacak "Zeydan Karalar - Hüseyin Sözlü" yarışında Adanalı tercihini kimden yana kullanacak? 

Tüm bu soruların cevabını bize zaman verecek...