Yeni ekonomi modelinde gösterge faiz oranı yüzde 8.5’a gerilerken bankalardaki mevduat faiz oranı tam tersi yükselmeye başladı. Bankalar 32 günlük yani aylık mevduata yüzde 30 faiz verirken, ihtiyaç kredileri de yıllık yüzde 25 seviyelerine yükseldi. Ancak her ay Merkez Bankası tarafından belirlenen bankaların kredi kartı ve kredili mevduat hesabı faizi halen 1.36 yani yıllık yüzde 17’nin bile altında.
KREDİYİ BIRAK KMH BAK!
Merkez Bankası’nın bu politikası vadandaşın kredi kartı ve halk arasında ek para ya da kurtaran hesap olarak adlandırlan kredili mevduat hesaplarına yönelmesine neden oldu.
Bankadan 10 bin lira kredi almak isteyen bir vatandaş bunun için yüzde 2’nin üzerinde faiz ve masraf öderken aynı parayı kredi kartından ya da KMH’dan çeken sadece 1.36 ödüyor.
YOK BÖYLE HESAP
100 bin liraya ihtiyacı olan bir vatandaş bankaya gidip 12 vadeli tüketici kredisi kullanmak istediğinde aylık taksit tutarı 9 bin 930 TL geri ödeme ile 119 bin 165 lira olarak ödeyecek.
Oysa bu parayı kredi kartından 12 ay taksitli nakit avans çektiğinde aylık 9 bin 250 lira ödeme ile 110 bin lira ödeyecek. Yani hem masraf ve sigorta ödemeyecek hem de 9 bin 165 lira karı olacak.
Paramedya.com.tr