Seyhan Belediyesi ve Çukurova Belediyesi ile DİSK Genel İş Sendikası 1 ve 2 No'lu Şube arasında uzun süredir devam eden işçi maaşları, tediye ve ek mesai ücretleri konusunda yaşanan uzlaşma sürecinin tüm detayları...
Seyhan Belediyesi büro işçilerinin 44 Bin TL, şantiyede hizmet veren işçilerin ise 45 Bin TL ücret alacağını dün Adana kamuoyuna ilk kez duyuran adana24.com olmuştu. Haberin fikri takibini gerçekleştiren adana24.com Genel Yayın Yönetmeni Kemal Soner, yaşanan ve çözümlenen krizin detaylarını derledi. İşte süreçte yaşanan gelişmeler...
Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin'in sendikanın taleplerine karşı bütçedeki kesintiyi gerekçe göstererek, imkanları dahilinde işçilerin zamlarının kesintilere göre düzenlenmesi gerektiğini savunmasıyla başlayan süreç, kısa sürede CHP Genel Merkezi'ne taşındı. Genel merkez, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gündemi işgal ettiği bugünlerde işçi ile zıtlaşılmasının genel ve yerel siyasette partiye zarar vereceği gerekçesiyle işçilerin mücadelesini üstü kapalı biçimde destekleyerek Seyhan Belediyesi'nin krizi büyütmemesi yönünde görüş bildirdi.
Makama gelen haciz öncesinden başlayan başkan ile meclis üyeleri arasındaki gerilim, Başkan Tekin'in meclis oturumlarını haftada bir güne düşürmesiyle devam etmişti. Seyhan Belediyesi önünde sendika tarafından gerçekleştirilen basın açıklaması ve eylemlere CHP Seyhan Belediyesi meclis üyelerinin de destek vermesi, Oya Tekin ile CHP'li Seyhan Belediyesi meclis üyeleri arasındaki fikir ayrılığını gözler önüne seren son unsur oldu. Gerilim, meclis üyelerinin takındığı tavırla yeni bir yön buldu.
SENDİKA İLE BAŞKANLAR MASADA BULUŞTU
Salı günü akşam saatlerinde CHP Genel Merkez yöneticileri ile CHP Adana İl Başkanlığı'nın önerisi ve öncülüğünde Adana Büyükşehir Belediyesi Zeydan Karalar, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin, Çukurova Belediye Başkanı Emrah Kozay, 1 No'lu Şube Başkanı Ersoy Kalik ile 2 No'lu Şube Başkanı Serdar Çapar düzenlenen toplantıda bir araya geldi.
Büro işçilerine 44 bin, saha işçilerine 45 bin TL teklifine sendika; "Yetmez ama evet" dedi.
Sendika ile Oya Tekin, 44-45 Bin TL ödemelerin düzenli olarak yapılmasına, sözleşmede yazan 54 Bin TL'den doğan aradaki farkın ise belediyenin yaratacağı ek gelirlerle pey der pey ara ödeme olarak yapılmasına, en kötü ihtimalle farkın toplu olarak geriye dönük yıl sonunda işçilere ödenmesi noktasında uzlaştı. 44-45 bin TL aylık düzenli maaş yatacak, işçiler alacaklı olarak yıl sonunda belediye ile mahsuplaşacak.
Dün rakam netleştikten sonra Oya Tekin cephesinde "Bizim dediğimize geldiler" yorumları yapılırken, sendika cephesi ise "Bizim dediğimiz oldu, zaferi biz kazandık" yorumlarında bulundu. Peki nasıl?
Oya Tekin cephesi ilk günden bu yana "45 Bin TL'de anlaşalım. Üstünü verirsek 900'e yakın işçiyi çıkarmak zorunda kalırız" minvalinde cümlelerle masaya oturmuş, sendika ise birden çok şartla masaya gelmişti. Sendika; üstüne basa basa tek bir işçi çıkartılmadan 52-54 Bin TL'de direten taraftı.
"YETMEZ AMA EVET" DETAYLARI...
Sendika tek bir işçinin dahi işten çıkarılmaması şartıyla 45 Bin TL + alacakların yıl sonu işçiye ödenmesi için Oya Tekin'e 'tamam' dedi. Seyhan Belediyesi'nde çalışan 2050 işçi aynı maaşı alacak.
Bunu da not düşmek lazım; Sendika, Seyhan Belediyesi önünü adeta mesken tutmuşken, Çukurova Belediye Başkanı Emrah Kozay, süreci diplomasi ile kapalı kapılar ardında sürdürdü. Tek bir eylemle karşılaşmadı.
Kazanan elbette işçi oldu, kutlu olsun!
Olan yine çöpleri 2 gün toplanmayıp dağ olan, çöpten mağdur olan Seyhanlıya oldu, geçmiş olsun!
Oya Tekin aracılığıyla tüm belediye başkanlarına yaşananlar ders olsun!
Akıllarda tek soru; "Anlaşmak varken hafızalara kazanan çöp görüntülerine ne gerek vardı?"