019 yılında KOSGEB'in hayata geçirdiği İleri Girişimci Destek Programı teknoloji düzeyleri kapsamında 75 bin TL destek ödemesi ile devam ediyor. Destek programı kapsamında çağrılar peş peşe geldi. "Kayseri İlinde Mobilya Sektörünün Gelişmesine Yönelik Çözüm Sunan Teknolojik Girişimciler" başlıklı çağrı kapsamında başvuruların 30 Aralık 2022 tarihine kadar devam edeceği vurgulandı.
BAKANLIKTAN AÇIKLAMA GELDİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, konu hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Kayseri mobilya sektöründe faaliyet gösteren 2019 sonrasında işletmesi bulunmayan 35 yaş altındaki girişimcilerin başvuru yapabileceği belirtildi. Kadınlarda ise herhangi biri yaş şartı aranmadığının altı çizildi. KOSGEB tarafından düzenlenen çevrimiçi ileri girişimci eğitiminin tamamlanması gerektiği belirtilirken adaylarında en az lise mezunu olması gerektiği vurgulandı. Bunun yanı sıra işletmenin ileri girişimci faaliyet alanında kurulması gerektiğinin de altı çizildi. Girişimci adaylardan gelecek fikirlerin mobilya sektöründeki sorunları çözmeye yönelik teknolojik gelişmeleri içermesi bekleniyor. Bu kapsamda girişimcilerin yazılım dijital çözümler geri dönüşüm alanlarında farkındalık yaratması gerekiyor.
E-DEVLET ÜZERİNDEN BAŞVURU YAPILIYOR
KOSGEB tarafından değerlendirmeye alınacak olan teknoloji tabanlı iş fikirleri Aralık ayının 30'una kadar aktarılması gerekiyor. Bu kapsamda Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı eğitim ve monitörlük hizmeti sunulacak. Bu eğitimlerin ardından girişimci adaylarına altı ay içerisinde iş fikrini hayata geçirmesi ve işletmesini kurulması amaçlanıyor.
Başvuru sahibi kişilerin E-devlet üzerinden T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yaptıktan sonra teklifini sunması gerekiyor.
DESTEK MODELİ ÇEŞİTLİ BÖLGELERE YAYILACAK
KOSGEB tarafından yapılan açıklama kapsamında 30 girişimci adayı toplam 1 milyon TL'ye kadar destek ödemesi alabilecek. Girişimci adaylarına makine, teçhizat ve yazılım giderleri kapsamında 400 bin TL'ye kadar ödeme yapılırken istihdam için de 300 bin TL destek ödemesi yapılacağı belirtildi. Bunun yanı sıra kira ofis donanımı ve hammadde giderleri için de 250bin TL üst limiti bulunan bir destek ödemesi yer alıyor. Mentörlük, danışmanlık ve işletme koçluğu kapsamından bakıldığında ise 30 bin TL'ye kadar destek ödemesi yapılacağı vurgulandı. Girişimcileri işletme kurabilmeleri için 20 bin TL'ye kadar kuruluş desteği verilecek.
Bu kapsamda KOSGEB farklı kurum ve kuruluşlarda ortak çalışma yürüten girişimciler için farklı illerde ya da bölgelerde ihtiyacı yönelik sektörel çağrılarına da devam ediyor. Bu kapsamda yeni destek modelinin Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde faaliyet göstermesi bekleniyor.