Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın koronavirüs tanısı konulan hastaların takibinin evlerinden yapılabilmesi için, Covid-19 hastalarının cep telefonlarına yüklenen uygulamayla birlikte illerde takibin nasıl yapıldığını basın toplantısında göstermesinden sonra vatandaşlar bulunduğu ildeki durumu öğrenme arayışına girdi.

Kemal Soner’in derlediği bilgilere göre, bu arayışı fark eden bir internet sitesi, Sağlık Bakanlığı verilerini Google Maps haritası üzerine katman olarak ekleyip ziyaretçilerine sundu. Sitede belirtilen açıklamalara göre, veriler Sağlık Bakanlığı'ndan alınıyor ve "T.C Sağlık Bakanlığı il bazlı yeni veri açıklandıkça güncellenmektedir." deniliyor.

Sağlık Bakanlığı'nın il il yayınladığı listede istatistiki bilgiler net bir biçimde rakamlarla verilmesine rağmen, bahsi geçen sitede ise koronavirüs dağılımı renkler ile sunuluyor. Üstelik renklerde de bir kavram kargaşası bulunuyor. Sitede renklerle ilgili verilen üst bilgide;

Kırmızı: Vaka durumu ciddi hastanede
Mavi: Vaka durumu orta ağır hastanede
Mor: Vaka durumu orta evde izleniyor
Yeşil: Vaka durumu iyi evde izleniyor
olarak verilmiş.

Alt bilgide ise yatay renk paletinde tanım, en sağda bulunan kırmızı bölgede 'Vaka yoğunluğu çok', en solda bulunan mavi bölgede ise 'Vaka yoğunluğu az' olarak yapılmış.

Özetle renklerle tanımlandırılmaya çalışan iki bilgi birbiriyle çelişiyor.

Öte yandan, toplum olarak izole olduğumuz ve herkesin merak ettiği bilgileri verdiğini iddia ederek ziyaretçi karşılayan siteyi hazırlayan kişi veya kişilerin sitede kullandığı çarpık Türkçe dili göze çarpıyor. Alt bilgide bulunan alanda yoğunluğu olarak yazılması gereken kelimenin, yoğunluğ olarak eklenmesi güven problemini iyice artırıyor.

Teknik olarak sitenin domain (alan adı) bilgilerini gösteren Whois sorgulamasında alan adı sahibinin şahıs veya kurum bilgilerini gizlemesi de yine biraz teknik bilgiye sahip kullanıcıları kuşkulandıran bir diğer etken olarak dikkat çekiyor.

Bakan Koca tarafından yapılan basın toplantılarının da yaklaşık haftada bir yapıldığı düşünüldüğünde, böylesine hızlı yayılan bir virüsü gösteren sitenin verdiği sonuçların güncelliği de sorgulanan diğer bir nokta.

Son olarak her ziyaretçinin ilk olarak kendi lokasyonuna merakla baktıktan sonra koronavirüs tanısı konulduğunu bildiği lokasyonlara bakıp, sitenin büyük oranda yanlış sonuçlarla karşılaşması siteye giriş yapanlar tarafından yapılan olumsuz yorumlar arasında yer alıyor.