Adana'da geçtiğimiz Mart ayında kentte yaşayanların fotoğrafını çekip çevresindekilere ve sosyal medyada bilgi almaya çalıştıkları, sıtma taşıyan tehlikeli sinek yeniden ortaya çıktı.

Halk arasında "sıtma sivrisineği" olarak bilinen tür, tam 1 yıl önce yine görülmüştü.

Larva dönemi olduğu tahmin edilen ve yeniden aynı tarihte ortaya çıkan anofel cinsi olduğu düşünülen, sıtmaya sebebiyet vermesiyle bilinen sinek, havanın soğuk olması nedeniyle evlere girmeye başladı.

Fotoğraflarla birlikte bilgi veren vatandaşlar, sineğin evde bir yere konduktan sonra, uzun süre sabit kaldığını ve tedirginliğe sebebiyet verdiğini, ilerleyen günlerde havaların ısınmasıyla birlikte pencereleri daha çok açık bırakmak zorunda kalacaklarından dolayı her geçen gün endişelerinin arttığını ifade ettiler.

Geçtiğimiz günlerde sinekle mücadeleye başladığını duyuran Adana Büyükşehir Belediyesi'nin, riskli sinek noktasında gerekli çalışmalara başlaması bekleniyor.

ANOFEL SİNEĞİ

Sıtma sivrisineği (Anopheles). Akdeniz çevresinde, Asya ve Afrika'da bataklık yörelerde yaşar. Birçok türü vardır. Sıtma asalağı bu sineğin bünyesinde geliştiği için, sinek insandan kan emdiği sırada asalak, onun tükürüğü ile insan kanına geçer ya da mikrop sinekte yoksa, anofel sıtmalı bir insanı soktuğunda mikrobu ondan alarak bir başkasını soktuğu zaman ona bulaştırır. Anofeller, adi sivrisineklerden daha ince yapılıdır.