Ülkemizde birçok bölgede maden yatırımcılığı alanında çalışmalarını sürdüren B&S Yatırım Endüstriyel Hammaddeler Grubu, cam ve seramik üretiminde yoğun olarak kullanılan nefelinli siyenit madenini iç pazarda sanayicinin hizmetine sunarken, İspanya, İtalya, Hindistan, Rusya ve Ukrayna gibi dünyanın birçok ülkesine ihraç ediyor.

İş adamı Behçet Süleymanoğlu’nun sahibi olduğu B&S Yatırım Endüstriyel Hammaddeler Grubu tarafından 2009 yılından bu yana jeolojik etüd, sondaj ve AR-GE çalışmaları neticesinde Orta Anadolu'da dünyanın en büyük nefelinli siyenit ve potasyum feldspat yatakları ülke ekonomisine kazandırıldı. Sahalarda 2009 yılında bu yana 6000 metre karotlu sondaj, 10 ayrı yarma ve kanal numunelendirme çalışmaları, zenginleştirme çalışmaları, seramik, vitrifiye ve cam sektörü için AR-GE çalışmaları yapıldı.

Nefelinli siyenit mineralinin serbest silis içermemesi, yüksek alkali ve alümine içerdiği, yüksek ergitme gücü ve dar erime aralığı özellikle seramik, cam ürünlerinde dayanıklılık, şekil verme kolaylığı ve erime noktasının düşmesi sonucu sıradan feldspata göre enerji tasarrufu sağlıyor. Ülkemizde feldispat ithalatının neredeyse tamamını oluşturan yüksek kaliteli potasyum feldispat talebi şu ana kadar yerli üretimle karşılanamazken, Türkiye’deki gerek potasyumlu, gerekse de sodyumlu bakir nefelin siyenit yatakları, rezerv miktarı, prosesten geçen ürünün kalitesi ve kompozisyonuyla cam ve seramik sanayilerindeki pek çok alanda kullanılıyor.

DÜNYAYA İHRAÇ EDİLİYOR

Ruhsat sahaları içerisinde kalan Buzlukdağ plütonunda bugüne kadarki en büyük Nefelin siyenit rezervine ulaşıldı. 4 bin metre uzunluğunda 2 bin 600 metre genişliğinde olan alandaki toplam rezerv 5 milyar 616 milyon ton olarak belirlendi. Sahadaki rezerv, dünyada tek bir plütonda bulunan nefelinli siyenit olarak 1.sırada yer alıyor.

Kırşehir ilinin Tatarilyasyayla Köyü mevkiinde bulunan işletmeler iç pazara yıllık yaklaşık olarak 60 bin ton potasyumu yüksek feldispat, dış pazara ise yıllık yaklaşık olarak 12 bin ton nefelinli siyenit satışı gerçekleştiriliyor. Üretilen nefelinli siyenit İspanya, İtalya, Hindistan, Rusya ve Ukrayna gibi dünyanın birçok ülkesine ihraç edilerek ülke ekonomisine katkı değer sağlanıyor.

BÖLGE EKONOMİSİNE DE DEĞER KATIYOR

2011 yılında neticelenen Araştırma ve zenginleştirme çalışmaları sonucunda faaliyetlere başlayan B&S Yatırım Endüstriyel Hammaddeler Grubu, 2012 yılı içerisinde yıllık 700.000 ton kapasiteli Kırma-Eleme tesisi kurularak kırılmış-elenmiş maden üretimine başladı. 2013 yılında 80.000 ton kapasiteli Kompleks Nefelin Zenginleştirme Tesisi yatırımı devreye alınmış, 2014’te ise Kurutma ve Kuru Manyetik Zenginleştirme tesisiyle çalışmalarını sürdürdü. Halen bölgede çalışmalarını aralıksız olarak sürdüren şirket, açtığı iş alanları sayesinde bölgenin kalkınmasına da büyük destek veriyor.