2023 yılında 6-7 Şubat tarihlerinde Kahramanmaraş ve Hatay'da 9 saat arayla gerçekleşen 2 büyük deprem sonrasında Adana'da TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) verilerine göre; 2.988 bina ağır hasarlı, 4.949 bina orta hasarlı, 40.498 bina ise az hasarlı olarak tespit edildi.
2 büyük deprem sonrasında Adana'da toplamda yaklaşık 46 bin binada güçlendirme ve yeniden inşa çalışmaları başladı, on binlerce insan psikolojik sebepler ve daha yeni ve güçlü yapılarda oturma talebiyle yeni yapı stokları arayışına girdi.
Depremden yaklaşık 1 yıl sonra yaşanan yerel seçimler ile Adana'nın özellikle Çukurova ilçesinde imar bürokrasisi adeta askıya alındı, müteahhit ve tüketici cephesinde sabır ve anlayış ile karşılanan bu durum, yerel seçimlerin üzerinden de 1 yıl geçmesine rağmen imar noktasında yaşanan sorunların devam etmesi bölgede can sıkan ve acil çözüm bekleyen konular arasında yerini aldı.
MAHKEME KARARI İLE BÖLGE İMARA KAPATILDI!
Çukurova ilçesi Çakalkuyu mevkisinde belediyeden ruhsat alarak çalışmalarını başlatan müteahhitler, Çukurova Belediyesi'nin bölgeyi imara kapatarak başlatılan inşaatları mühürlemesi sonrasında yargıya başvurdu.
Adana 2. İdare Mahkemesi'nde görülen davada, Okan Şayan ve Serkan Şayan imar iptali kararına itiraz etti. Çukurova Belediyesi avukatının davanın reddi talebi mahkemede tarafından reddedilirken, mahkeme Çukurova Belediyesi'nin aldığı kararın iptal edilmesi yönünde karar aldı.
RUHSAT ALAN İNŞAAT SAHİPLERİ KAZANILMIŞ HAKLARIN GERİ VERİLMESİNİ BEKLİYOR
Bölgenin imara kapatılma kararı öncesinde Çukurova Belediyesi'nden ruhsat alarak inşaat yapma hakkını almış müteahhitler ve inşaat firmaları mevcut inşaatları mühürleme kararının kazanılmış hak (müktesep hak) ilkesine aykırı olması nedeniyle vatandaşlara ve müteahhitlere ciddi mağduriyet yaşattığını ifade ediyor.
İşte o karar;
BÖLGEDE YAŞANAN MAĞDURİYETLER
Enflasyon ortamında finansal risk alarak inşaatlarını başlatan müteahhitlerin yanı sıra bölgedeki ticari itibar sahibi müteahhitlerin projelerine güvenerek yatırım yapan vatandaşlar da Çukurova Belediyesi'nin bölgeyi imara kapatması sonrasında mağduriyet yaşayanlar arasında.
Öte yandan müteahhitlerin ruhsat süreci de çözüm bekleyen konular arasında. Adana24.com'un müteahhitler ile yaptığı görüşmelerde ruhsat bürokrasisinin aylarca süre alması da müteahhitler cephesinde yeni mağduriyetlere neden oluyor.
Bölgede projeleri durdurulan müteahhitler, 39-40-41 olarak bilinen Şambayadı, Kabasakal ve Kireçocağı bölgelerinin tamamını imara kapatmaktansa sorunlu parsellerin olduğu ada bazında düzenleme yapılmasını ve Çakalkuyusu mevkisinde tadilat ruhsatlarının devam etmesini bekliyor.
Müteahhitler, imara kapatılan bölgede arsa sahipleri ve çözüm ortakları ile ekonomik açıdan süreci zorlanarak sürdürdüklerini, imara açılmadığı takdirde çok sayıda müteahhidin büyük ekonomik sorunlar yaşayacağını kaydediyor.
SEKTÖRÜN ÖNDE GELEN İSİMLERİNDEN KARARA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR
adana24.com Genel Yayın Yönetmeni Kemal Soner'e açıklamada bulunan DAİMFED Başkanı Mustafa Karslıoğlu yaptığı açıklamada, "Basit gerekçelerle bölgede mağduriyet yaşanmaya devam ediyor. Belediyede yanlış atılan adımlar yüzünden yüzlerce kişi şuanda çözüm bekliyor. İlçe belediyesinde görev alan bir yetkilinin, Adana Büyükşehir Belediye Meclisi encümenine hangi birimin ilgili kararı havale edeceğini bilmesi gerekir. Böyle basit nedenlerle mahkeme koridorlarında sonuç bekleniyor. Müteahhitlerin, vatandaşların ve sektördeki paydaşların mağduriyetin acilen giderilmesi gerekmektedir. 5 yıldır bugün - yarın denilerek sorunlar çözüme kavuşmuyor. Kamu kurumlarının sektör temsilcileri ile birleşerek çözüme gitmesi gerekir. Depremden mağdur olmuş bir kentte çözüm odaklı hizmet ile kazanan Adana olacaktır." ifadelerini kullandı.
Adana24.com GYY Kemal Soner'e konuyla ilgili açıklamada bulunan Vurankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Vurankaya ise yaptığı açıklamada, "Bahse konu 39-40-41 bölgesi çok geniş bir alanı kapsıyor. Bölgenin tamamının hektar bazında hesaplanması ve en azından 5'e bölünmesi gerekiyor. İtiraz durumumunda bölgede çalışan tüm firmaların mağdur olma durumu ivedilikle düzeltilmelidir. Yargıya taşınacak alanlarda lokal bazlı işleyiş durdurulabilir ve diğer alanlarda projeler devam ettirilerek mağduriyetler giderilebilir. Sonuçta tüm projeler firmalar belediyelerden aldıkları ruhsatlara güvenip giriyor. Bir anca sorunların giderilmesini bekliyoruz." dedi.