Dünya'da ve Türkiye'de yeni bir teknik olgu ve yönteme dair buluşa imza atan Doç. Dr. Şirin Gülcen Eren, Yeryüzü Mühürlerini belirlemeye (okumaya) dair “Atlas Formatındaki Yeryüzü Mühürleri Katman Kataloğunun Üretiminde Kullanılan Çıktı Hazırlama Yöntemi” nin patent tescili için 14.11.2019 tarihinde ulusal patent başvurusu yaptı.

ekran-resmi-2024-08-08-10-48-29.png

JAPONYA'DAN TESCİLLENDİ

Ulusal patent, 21.07.2022 tarihinde alındı ve 21.02.2023 tarihinde patentin “kesinleşme kararı” yayınlandı. Ayrıca 14.06.2024 tarihinde Japonya’dan patent tescili alındı. Japonya’da, yöntemin bilgisayar programları veya metaverse kullanılarak yapılan versiyonu tescil edildi.

site-manset-18.png

BULUŞ NE ANLAM İFADE EDİYOR?

Buluş, mühür yaratan medeniyet ve toplulukların varlık ve hâkimiyet alanları ve tarihlerini arazi düzeni üzerinden belirleyen ve mühürleri okuyarak görünür kılan bir mekân okuma yöntemidir. Yerleşmelerin tarihi yanı sıra, yerleşmelerin konumları, sınırları, gelişim yönleri ve dönüşüm biçimlerini ile yolları ve tarım parsellerinin belirlenecek olması nedeniyle de önem kazanıyor.

site-manset-19.png

İLK DEFA UYGULANACAK

Buluş daha önce bulunmuş teknik bir yöntem değil. Atlas Formatındaki Yeryüzü Mühürleri Katman Kataloğunun Üretiminde Kullanılan Çıktı Hazırlama Yöntemi’ne benzer bir yöntem, model, teknoloji ya da çıktı ürün de bulunmuyor. Dolayısıyla, yerleşmeler ve medeniyetler tarihi araştırma ve incelemelerine farklı bir bakış açısı ve katkı sağlayacağı değerlendiriliyor.

site-manset-20.png

KISACA DOÇ. DR. ŞİRİN GÜLCEN...

Doç. Dr. Şirin Gülcen Eren, 3 yaşında geldi. Adana dan 17 yaşında üniversite için ayrıldı. Uzun yıllar Adana Çukobirlik'te yüzdü, çok sayıda derece ve madalya elde etti. 

Halen ailesinin bir kısmı Adana'da yaşayan Şirin Gülcen Eren'in hayatını kaybeden babası Metin Eren, Adana'da mimarlık camiasının önde gelen isimlerinden. Metin Eren'in imza attığı en önemli yapısı Hacı Sabancı Kız Yurdu'dur. Muhtarlar Sitesi, Yazıcıoğlu Apartmanı  Gazi Paşa Bulvarı'nda yer  alan Ethem Efendi Apartmanı gibi birçok yapısı arasında öne çıkan yapılarıdır.

Oyun bağımlısı berberi çıldırttı Oyun bağımlısı berberi çıldırttı

DOÇ. DR. ŞİRİN GÜLCEN'İN AKADEMİK KARİYERİ

Süleyman Demirel Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nde 2017 yılından bu yana Doçent kadrosunda görev yapmaktadır. Bölge Planlama Anabilim Dalı Başkanıdır. Adana Anadolu Lisesi mezunudur. ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden şehir plancısı olarak mezun oldu. Doktora tezi, 2008 Serhat Özyar Genç Bilim İnsanı Ödülü’ne layık görülmüştür. 1994 yılından 2017 yılına kadar mülga Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda çalışmıştır. Doğu Marmara Depremlerinin genel koordinasyonunu yürütmüştür. ODTÜ'de (1992-1994) araştırma görevlisi ve Gazi Üniversitesi'nde (2016-2017) yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak görev yapmıştır. Mahkeme bilirkişisi, eğitimci ve tanınmış hakem. Araştırma ve öğretim alanları arasında temel tasarım, kentsel tasarım, sürdürülebilirlik, geleceğin kentleri, antik arazi kadastrosu, Geostamps®, tarihi coğrafya ve antik mekânsal ağlar bulunmaktadır. Devlet görevi nedeniyle uluslararası meslek kuruluşları, hizmet ticareti ve DTÖ müzakereleri, afet sonrası faaliyetler konusunda da uzmandır. Birçok ödülü ve çeşitli yayınları vardır. Teknik ve Politeknik Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Derneği (TP.RDiA) Başkanı, Ankara Zeytindalı Kadın, Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu üyesi ve Altınoluk Antik Antandros Kentini Kurtarma, Koruma ve Yaşatma Derneği üyesidir..

Editör: Kemal Soner