Her yıl olduğu gibi bu yıl da alışveriş hareketliliği başladı. Adana’da özellikle yeni yıl günü, kuruyemişçiler önünde diğer günlere oranla bir yoğunluk var. Fiyatları sorduğumuz esnafa ve alışveriş yapanlara göre, dört kişilik bir ailenin yılbaşı sofrası en az 400 liraya kuruluyor.

Ancak alışverişlerde nakit yerine kredi kartı kullanılıyor. Kuruyemişçilerde yoğunluk oluşsa da alınan ürünlerin gramajları geçen yıllara oranla daha düşük.

Duvar'dan Tuba Eroğlu'nun haberine göre, Uzun yıllardır tablada kuruyemiş satarak geçimini sağlayan Mehmet Ali Akbel, satışların bu yıl olduğu kadar düşük olmadığını söyledi. Müşterilerin fiyatları yüksek bulduğunu ifade eden Akbel “İnsanlar alamıyor, biz de hiçbir şeyi sattığımız fiyata alamıyoruz. Fındık 80 TL’ydi, sonra 90 TL oldu, şu an ise 100 TL” dedi.

İnsanların uzak durmaması için etiketlere yarım kilo fiyatını yazdıklarını vurgulayan Akbel, “Eskiden yılbaşı yaklaştığı zaman her gün bir tabla biterdi. Son yıllarda insanlar çok zor durumda. Yanında çocukla gelip almadan gidenler oluyor. İçim acıyor, bazen ben ikram ediyorum. Eskiden yarım kilo almak ayıp sayılırdı. Gelen müşteriler, 10 TL’lik, 20 TL’lik alıyor” diye konuştu.

Adana’da festivalde 3 günde rekor et tüketimi bekleniyor Adana’da festivalde 3 günde rekor et tüketimi bekleniyor

Alışveriş yaparken karşılaştığımız Sibel Yavuzcan, her şeyin çok pahalı olmasından yakındı: “Kestane fiyatı 60-70 TL. O da en kötü olanı. İyisi 100 TL. Kuruyemişlerin yanından geçilmiyor. Geçen yıl daha iyiydi."

Yılbaşını mecburen ailecek evde geçireceklerini ifade eden Yavuzcan, “Dört kişilik bir ailenin masrafı çok. Yılbaşında bir tavuk, meyve, çerez, cips almak 400 TL’yi buluyor” dedi.

Kuruyemişçide çalışan Seda Madenkökü de müşterilerin sadece baktıklarını belirtti: “Müşteriler geliyor, bakıyor, gidiyor. Ya fiyatları görünce almaktan vazgeçiyorlar ya da gramajlar düşüyor. Ya da çekirdek gibi daha ucuz ürünlere yöneliyorlar.”  

Kızı ile alışverişte olan Neslihan Bozkurt, geçen yılki yılbaşı için aldığı ürünleri bu yıl alamadığını anlattı: “Durumumuz yok, biz de kendi bütçemize göre alışveriş yapacağız. Geçen yıl yılbaşı alışverişi daha ucuzdu. Bu yıl her şey çok pahalı. Asgari ücreti artırdılar ama yine de her şey çok pahalı. Geçen yıl pasta aldık, tatlı aldık ama bu sene yapamıyoruz maalesef. Bozkurt, ‘bir umut’ diyerek yılbaşı bileti aldığını da sözlerine ekledi.

Yılbaşı için hediyelik ürünler satan Berçem Aksoy, “Almak isteyen çok kişi var ama kimse alamıyor. Çocuklu aileler geliyor, çocuk istiyor ama alamayan oluyor, diğerleri de ihtiyaçlarından kısıp alıyor. Yılbaşına bir hafta kala çıkarmıştım bu ürünleri ama hala satış istediğimiz gibi değil“ dedi.